
Lakerda, İspanyolca “la querida” kelimesinden gelen, palamut ve torik gibi pulsuz balıklardan hazırlanan ve Türk mutfağının geleneksel meze çeşitlerinden biridir. Bütün pulsuz balıklar lakerda yapımı için uygundur.
Ülkemizde palamut, torik, kılıçbalıkları ve özellikle gırgır palamudu ile yapılması tercih edilir. Yapılma sürecinde tercih edilen balığın güzelce temizlenmesine özen gösterilir. Balıkta sinir ve kan pıhtısı kalmamalı, ayrıca kılçıklarda özenle temizlenmelidir. Soğuk veya buzlu suyla yıkanmalı ve ortalama 4 parmak kalınlığında takozlar halinde kesilmelidir. Kesilen takozlar, buzlu bir suda 2-3 gün boyunca, suyu sık sık değiştirilerek ve sabah akşam buz koyularak bekletilmelidir. Suyun soğuk olması, balıkların bozulmaması için önemli bir faktördür. Takozlar suda bekletildikten sonra tuza yatırılır; tercih edilen tuz iri kaya tuzu olmalıdır. İyotlu tuz kullanılması halinde balıklar bozulur. Tuza yatırılan balığın bekletme süresi türüne göre belirlenir. Örneğin torikse 7-8 gün, palamutsa 4-5 gün bekletilir. Sonunda bekletilen bu takozlar tatlı suda yıkanır salamura halinde hazırlanan tuzlu suda tekrar 2 gün bekletilir ve hem derin dondurucuya atılıp hem de kavanozlara doldurulup derisinden ve kemiğinden ayırıp ay çiçeği yağında dolapta 3-4 ay arası saklanabilir. Salamura halinde hazırlanacak olan lakerda, serin bir ortamda 30 gün boyunca bekletilir. Lakerda yeterince iyi soğutulursa, yaklaşık 3 ay boyunca saklanabilir.
Yenme aşamasında fazla tuzlu ise, soğuk suda yıkanıp arındırılır. Tuzlama yöntemi ile piştiğinden, tekrar pişirmeden tüketilir. Genellikle limon, zeytinyağı ve kırmızı taze soğanla tüketilir. Deniz ürünleri, insanlar için genel olarak faydalıdır. Özel şekilde hazırlanmış bir balık türü olan lakerdanın faydaları ise şunlardır: Palamuttan yapıldığında saç sağlığı için gerekli olan vitamin ve mineralleri barındırır, diş ve kemik yapısını güçlendirir, hücre yenilenmesini destekler, bağışıklık sistemini güçlendirir, omega-3 yağ asitleri sayesinde kalp sağlığına iyi gelir, D vitamini,
iyot, fosfor gibi mineraller açısından oldukça zengindir ve soğuk mevsimlerde vücut direncini korumak için tüketilir.
Hazırlayan: Mina Yıldız